shopping_cart Cart (0)
Subtotal
0,00 lei
Livrare
Gratuit

Total
0,00 lei
Taxe
0,00 lei

O scurta istorioara despre Condimente

O scurta istorioara despre Condimente

Multi oameni care gatesc, fie ca sunt profesionisti sau amatori, sunt intimidati de condimente. Isi cumpara cateva pliculete de condimente, iar acestea raman uitate pe fundul unui sertar din bucatarie ani de zile. Acest obicei creeaza un deserviciu mancarii si celui care gateste, deoarece condimentele adauga gust si flavour oricarui dish.

Chiar daca iti place mancarea "cum o facea mama acasa", condimentele pot aduce arome noi si excitante mancarurilor familiare. Daca esti genul care se rezuma la un praf de piper sau la putina boia, ai nevoie sa adopti bogatia pe care condimentele o vor aduce in bucataria ta.

Condimentele sunt unelte care te vor ajuta sa construiesti gust, aroma si culoare fara prea mult knowledge in ale gatitului. Un nou gust nu inseamna sacrificarea gustului pe care il stii deja, inseamna imbogatirea lui, ducerea lui la un alt nivel de satisfactie al papilelor gustative.

Traim in timpuri benefice experimentarii, iar bucataria moderna recunoaste ca se afla in acest punct datorita generatiilor de bucatari care au incercat gusturi noi si le-au perfectionat pana la rangul de clasic. Noi avem privilegiul de a putea accesa ingrediente noi la un click distanta. Pana acum cativa zeci de ani, condimentele erau foarte scumpe si foarte greu de obtinut, erau doar pentru cei foarte bogati. Exista dovezi care ne arata ca oamenii foloseau condimentele inca de acum 6000 de ani, iar dragostea noastra pentru aceste ingrediente este indiscutabila. Condimentele au fost gasite in locuri indepartate, inaccesibile, insa noi le-am pretuit ca atare. Le am transportat peste oceane, le-am cultivat cat mai aproape de noi si le-am apreciat calitatile nu numai pentru gust, dar si pentru beneficiile lor curative. Istoria civilizatiei noastre este plina de fapte care demonstreaza ca am pretuit scump aroma si gustul condimentelor.Atat de scump, incat furtul condimentelor se pedepsea cu moartea in anumite zone de pe glob, acum cateva sute de ani. Iar apetitul nostru insatiabil pentru condimente a creat rute de transport comerciale care acum inconjoara globul pamantesc. Condimentele au dat startul globalizarii si au devenit cel mai transportat si comercializat bun. Au avut un impact fundamental asupra dietei europene si au ridicat standardul in bucatariile celor bogati, la inceput. Goana dupa aroma condimentelor a provocat descoperirea si colonizarea continentului american, atunci cand Christofor Columb a virat gresit in drumul lui spre Asia, cautand o noua ruta pentru aducerea condimentelor in Europa.

Fie ca traim in Romania sau in China, in Australia sau in America, fie ca suntem europeni sau africani, toti iubim gustul mancarurilor cu care ne hranim si am invatat de mult ca aceste plante aromate si seminte parfumate sunt un potentiator de placere culinara.

 

Toate comentariile

Lasa un raspuns